Malaysia dan Brunei Persetujui Green Lane Bagi Memudahkan Pergerakan Perjalanan

0

MALAYSIA dan Brunei secara prinsip telah sepakat untuk mewujudkan Reciprocal Green Lane atau Jalur Hijau Berbalik (RGL), dengan langkah pencegahan dan kawalan Covid-19 yang berkesan bagi memudahkan perjalanan perniagaan dan rasmi antara kedua-dua negara.

Dalam pernyataan bersama yang dikeluarkan bersempena dengan Konsultansi Tahunan Pemimpin ke-23 bagi kedua negara tersebut, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah mengatakan pegawai dari kedua-dua pihak akan melakukan perundingan mengenai rancangan prosedur operasi standard (SOP) yang telah dicadangkan dalam RGL .

Kedua-dua pemimpin negara tersebut juga menegaskan kembali komitmen mereka untuk menjaga pergerakan kedua warganegara Malaysia dan Brunei selama pandemik Covid-19 dengan memastikan pergerakan rentas sempadan mematuhi SOP, beserta perlindungan yang diperlukan bagi menangani penularan wabak di kedua negara.

Di samping itu, mereka juga melihat kemungkinan diplomasi vaksin diwujudkan antara Malaysia dan Brunei dalam menangani cabaran umum wabak Covid-19 semasa.

Mereka menyatakan bahawa kerjasama itu akan berpusat pada pengaturan vaksinasi timbal balik untuk kedua-dua warga negara yang meliputi diplomat, pelajar dan ekspatriat.

Ini termasuk memastikan akses kepada bekalan vaksin untuk kedua-dua negara serta wujud pengiktirafan bersama mengenai sijil vaksinasi antara Malaysia dan Brunei. Ini sekaligus akan memudahkan pergerakan masyarakat antara dua negara.

“Para pemimpin bagi kedua negara menyedari akan kesan mendalam dari pandemik Covid-19 terhadap ekonomi dan struktur sosial negara masing-masing.

“Dalam hal ini, mereka mengulangi komitmen mereka untuk bekerjasama dalam menangani cabaran dan pentingnya usaha memulihkan dan melindungi kestabilan sosio-ekonomi kedua-dua negara dan masyarakat,” kata mereka.

Kedua-dua pemimpin menegaskan komitmen mereka untuk memupuk hubungan istimewa ini dengan memperluas dan memperkuat kerjasama dalam pelbagai bidang yang saling menguntungkan kedua pihak.

Mereka menyatakan penghargaan mereka atas kerjasama antara kedua pemerintah terutama dalam menguruskan pemulangan warganegara masing-masing yang terdampar di negara masing-masing dan negara lain semasa wabak tersebut.

“Ini adalah bukti hubungan erat dan berkekalan antara kedua negara dan masyarakat mereka,” kata mereka.

Sementara itu, Muhyiddin dan Sultan Hassanal juga menyambut baik formalisasi perjanjian penyatuan (Unitisation Agreement) antara Sekretariat Penyatuan Nasional Brunei dan Petroliam Nasional Bhd (Petronas), yang menjadi perjanjian penting dan menandakan kerjasama yang kuat antara kedua-dua pihak.

UA diharapkan dapat memberikan momentum positif kepada kerjasama minyak dan gas antara kedua-dua negara.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Tengku Muhammad Taufik Aziz mengatakan penandatanganan itu adalah bukti sinergi antara syarikat minyak nasional dan Kementerian Tenaga Brunei, yang merangkumi satu lagi langkah untuk “memperkukuhkan hubungan lama kami untuk kejayaan bersama yang lebih besar”.

“Petronas percaya bahawa kedua-dua pihak dapat meneruskan momentum yang kuat untuk mengembangkan sektor tenaga negara untuk pertumbuhan dan kemakmuran jangka panjang bagi negara Brunei dan Malaysia,” kata Tengku Muhammad Taufik dalam satu kenyataan kenyataan semalam.

Leave A Reply

Your email address will not be published.