Satu Bas Kena Saman, Terpaksa Pinjam Duit PTPTN Adik

0

Viral di media sosial ketika ini kisha seorang pelajar malang yang terpaksa meminjam duit adiknya untuk membatar sejumlah saman yang dikenakan terhadap nya ketika menaiki bas untuk menuju ke satu destinasi.

Screenshot perbualan antara adik dan abang itu mendapat perhatian netizen dengan rata-rata mengecam tindakan kerajaan sekarang ini yang semakin menekan rakyat. Menerusi satu posting, pelajar wanita itu disaman kerana tidak mengimbas QR Code aplikasi MySejahtera sewaktu hendak menaiku bas. Lantaran itu pelajar tersebut dikenakan kompaun sebanyak RM1500.

Ramai yang tidak berpuas hati dengan pemandu bas tersebut kerana mengabaikan SOP ketika menaiki bas berkenaan seperti yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Namum ramai juga yang mengecam kerajaan yang tidak mahu menggunakan budi bicara dengan menyaman sesiapa sahaja tanpa mengira status dan tahap kemampuan seseorang apatah lagi seorang pelajar yang tidak mempunyai pendapatan tetap.

Jangan bagi tahu mak, aku dalam bas kena saman
Sebab tak ada QR code dan buku. RM1500 weh mana aku nak cari,” tulis pelajar itu menerusi perbualan WhatsApp yan telah viral.

Leave A Reply

Your email address will not be published.