Wanita India Di Israel Terbunuh Dalam Serangan Roket Hamas Dari Gaza, Palestin

0

Seorang wanita India berusia 30 tahun di Israel telah terbunuh dalam serangan roket oleh militan Palestin dari Gaza, menurut para pegawai.

Soumya Santosh, yang berasal dari daerah Idukki di Kerala, negara India itu bekerja sebagai pengasuh yang merawat seorang wanita tua di sebuah rumah di bandar pesisir Israel selatan iaitu Ashkelon.

Ashkelon, sebuah bandar yang bersempadan dengan Gaza, telah mendapat tembakan besar-besaran dari militan Palestin sejak malam semalam lagi. Sekurang-kurangnya 31 orang terbunuh dalam kekerasan yang meningkat hingga jam 9 malam. (waktu tempatan) pada hari Selasa ketika militan yang berpangkalan di Gaza melepaskan ratusan roket ke Israel sejak malam Isnin.

Wanita India itu dikatakan tinggal di Israel selama tujuh tahun. Dia mempunyai seorang anak lelaki berusia sembilan tahun yang dia tinggalkan bersama suaminya di Kerala, India. Warga emas yang dijaga oleh wanita tersebut yang berusia 80 tahun dikatakan terselamat di rumah dan dimasukkan ke hospital dalam keadaan serius, lapor media tempatan.

Beberapa laporan media mengatakan bahawa kesalahan teknikal dengan bateri Iron Dome (sistem pertahanan udara yang memintas dan memusnahkan roket jarak pendek) semasa serangan roket besar ke bandar pesisir Israel menghalang beberapa roket daripada dipintas sekaligus menyaksikan ramai warga Israel yang terkorban dan tercedera.

Datuk Bandar Ashkelon, Tomer Glam mengatakan bahawa sekitar 25% penduduk tidak mempunyai akses ke kawasan yang dilindungi ketika roket ditembakkan ke kota.

“Sesuatu yang mustahil apabila kehidupan normal bertukar menjadi darurat dalam hanya beberapa minit,” kata Mr. Glam kepada Radio Tentera.

Duta Besar Israel ke India Ron Malka pada hari Selasa telah melayari Twitter untuk mengucapkan belas kasihan atas kematian wanita India itu.

“Bagi pihak negara Israel, saya mengucapkan takziah kepada keluarga Ms. Soumya Santosh, yang dibunuh oleh serangan pengganas Hamas yang tidak bersalah terhadap nyawa yang tidak bersalah. Hati kami menangis dengan anak lelakinya yang berusia 9 tahun yang kehilangan ibunya dalam serangan pengganas yang kejam ini, ”katanya dalam tweet.

Menurut keluarga Soumya di Kerala, dia bercakap dengan suaminya Santhosh melalui panggilan video pada waktu petang ketika kejadian itu berlaku.

“Adik saya mendengar suara yang sangat kuat semasa panggilan video. Tiba-tiba telefon terputus. Kemudian kami segera menghubungi rakan-rakan Malayalees yang bekerja di sana. Oleh itu, kami mendapat tahu mengenai kejadian itu,”

Leave A Reply

Your email address will not be published.